Як розташувати ікони в домашньому іконостасі?

Категорія: Статті

Ви виділили місце в будинку для молитви, але не знаєте як розташувати ікони в домашньому іконостасі або на полиці?

Для Вас ми постаралися написати поради просто і зрозуміло, дуже сподіваємося, що ми Вам допомогли!

Домашній іконостас

Отже, давайте для початку розберемо які ікони повинні бути в домашньому іконостасі? Слово “повинні” – це не примус, і означає, що Ви можете поставити в божниці один з образів або декілька, які Вам близькі:

  • ікони Спасителя і Богородиці
  • ікона з образом Ангела Охоронця
  • ікона з образом Вашої небесного покровителя і небесних покровителів членів Вашої родини (чоловіка, дружини, дітей, бабусі, дідусі …)
  • будь-які святкові ікони: Воскресіння Христове, Різдво, Стрітення Господнє, Благовіщення Пресвятої Богородиці і т.д.
  • престольні ікони
  • ікони святих: св. Миколи Чудотворця, Пантелеймона Цілителя, свв. ап. Петра і Павла та ін.

Кількість ікон в домашньому іконостасі може бути різною, це вже на Ваш розсуд.

Якщо дозволяє місце, можна їх розмістити всі разом. Головне, щоб Ви розуміли, що ікона – образ, до якого ми звертаємося з молитвою до Першообразу, а не засіб від поганого ока і наврочення, і якщо обвішати весь свій будинок іконами, то у мене і життя налагодиться. Ні, це помилка і марновірство.

В якій послідовності і як правильно потрібно розміщувати ікони в іконостасі?

  • Спочатку іконостасу встановлюємо ікону з образом Спасителя. Праворуч від Нього (від молящего людини це буде ліворуч) – ставимо будь-яку ікону з образом Божої Матері (Ярославська, Почаївська та ін.). Запам’ятайте! Ці ікони повинні бути в центрі домашнього іконостасу.

Ікони для домашнього іконостасу

  • Вище ікон з образами Спасителя, Богородиці, Трійці і апостолів не можна розміщувати ікони месточтімих святих, щоб не порушувати принцип ієрархії.
  • Тепер розміщуєте інші ікони. Їх можна в один ряд поставити або зверху вниз установити (вертикально)
  • Якщо є у Вас вдома хрест із Розп’яттям, то його можна помістити в самий верх іконостасу або закріпити над іконної полицею.
  • Домашній іконостас можна повісити в кутку, спрямованим на схід. Якщо такої можливості немає, то – на східній стіні або в іншому доступному місці.

 

Де розмістити ікони, якщо у мене немає домашнього іконостасу або іконної полки?

  • На стіні.
    Але! Якщо кімната у вас волога або ікони без шпонок і щільно прилягають до стіни, то їх потрібно поміщати в кіоти. Тому що через високу вологість іконна дошка може вражатися грибком і з часом це може привести до втрати фрагмента живописного шару ікони. Принцип розміщення ікон тут такий же як і в іконостасі.
  • На кухні ікони писані потрібно поміщати в кіот, оскільки там постійно ми щось варимо, смажимо, а це підвищена вологість і коливання температури. Так за допомогою кіота (тільки не рамочки, від неї толку ніякого не буде, все одно, що так ікону поставите) Ви захистите написаний образ від руйнування.
  • Ікона в кіоті 
  • На книжковій полиці
    Тут також неприпустимо поруч ставити всілякі статуетки слоників, сувеніри, фотографії та картини світського характеру

     

  • У ніші стіни

Ікони вдома

  • На комоді
    Ніяких поруч картин, сімейних фотографій і т.п.

Важливо!

Розташовуйте ікони так, щоб їх видно було при молінні і до них був доступ.

Мітки: